{ "title": "Dede Sakalı", "image": "https://www.sakal.gen.tr/images/dede-sakali.jpg", "date": "19.01.2024 09:28:08", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Dede sakalı, asıl olarak Faydaları bakımından oldukça yararlı olan bu ot türü, insanların bazı rahatsızlıklarına da çok iyi gelmektedir. Dede sakalı otu çoğu insanın merak ettiği veya duymamış olduğu bir çeşit ot türüdür. Dede sakalı otunun en çok faydası tam bir C vitamini deposu olmasıdır. Ege ve Akdeniz yörelerinde sıklıkla kullanımı sağlanır. Dede sakalı otu özellikle Ege ve Akdeniz yöresinde yemeklerin içerisinde, böreklerde, salatalarda kullanımı sağlanır. Bu bakımdan da oldukça önemli faydaları olmaktadır. Demir vitamini açısından da oldukça önemli fayda oluşturur. Otlar kalorisi düşük tüketilen fakat iştah açan lezzetli yiyecekler olmaktadır. Radika otu, teke sakalı otu, yabani turp otu, şevketi bostan otu, labada otu, kazayağı, ebe gümeci otu, gelincik otu, balık otu gibi çeşitli otlar doğada kendiliğinden yetişir fakat dede sakalıotu gibi bilinmez. Dede sakalı ilkbahar aylarında toplanır ve lezzetli yemeklerde, salataların yapımında kullanılmaktadır. Bazı otlar sadece haşlanarak üzerine zeytinyağı, limon, baharat ilave edilerek tüketilir dede sakalı da bu otların arasındadır.

Dede sakalı otu genel olarak çiğ yenilmesinin yanı sıra çeşitli yemeklerde kullanımı sağlanır ve kavrularak, köftelerin içerisinde, sulu köfteler de isteğe göre pirinç de koyularak yemeklerde ayrı bir lezzet oluşturur. Dede sakalı otu ince ince doğranarak biraz tuzlanır ve börek içerisine, gözleme içerisine koyularak pişirilir. Dede sakalı otundan harika eşsiz bir lezzet çıkarak börek ve gözleme olur. Dede sakalı otu haşlanarak suyu sıkılır, soğanla kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırılarak da kahvaltılarda ya da akşam yemeklerinde doyurucu bir lezzet olarak yenilir. C vitamini deposu olan dede sakalı bitkisi az kavrularak üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir ve bu şekilde de farklı bir lezzet oluşturur. Demir deposu olan dede sakalı otu yoğurt dökmeden yemenizi tavsiye ederim. Dede sakalı otu güzelce yıkanıp tuz ve limon sıkıldığı zaman harika bir lezzet oluşturur. Dede sakalı otu toplanacaksa eğer ilkbahar aylarında bu otu temiz araziden toplamak gerekir ve kesinlikle tüketmekten korkmayın. Dede sakalı otunu çiçek ve tohumsuz olduğu zaman topladığınızda daha faydalı ve lezzetli olacaktır.

Dede sakalı otunun yanı sıra bir de aynı isim altında dede sakalı mantarı vardır. Diğer adıyla tarak dişi olarak bilinir. Yabancı adıyla da Clavaria Flova olarak bilinmektedir. Dede sakalı mantarı ilkbahar aylarında ve ilkbahar ayı sonralarında, sonbahar aylarına doğru, çam ve ormanının içerisinde, bazen de çam iğnelerinin alt kısımlarında, kim, i zamanda açıkta yetiştiği görülür. Dede sakalı mantarı tek olarak ya da dağınık gruplar halinde görülebilir. Ülkemizde çam ve köknar ormanlarında bir hayli fazla bulunmaktadır. Dede sakalı mantarı yenilebilen mantar türlerindendir. Tüketiminde eğer bulunan mantarın dede sakalı mantarı olduğundan eminseniz herhangi bir sakıncası olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz. Dede sakalı mantarı sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Alzheimer yani unutkanlık hastalığının tedavisinde kullanımı tıbbi açıdan da önerilmektedir.
" } ] }