{ "title": "Ergenlikte Sakal", "image": "https://www.sakal.gen.tr/images/ergenlikte-sakal.jpg", "date": "20.01.2024 19:40:12", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Ergenlikte sakal, çocuğun ergenlik başlangıcındaki durumu ile ilgilidir. Bunun amaçlı ergenliğe girdiği zaman sakalının çıkması konusundaki tüm bilgiler burada verilmiştir.

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Büyüme Gelişme ve Genç Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Hülya Günöz, çocukta ergenlik çağında görülen gelişimi ve büyüme hormonunun eksikliği şeklinde neler yapılmalı gerekenleri açıkladı. Büyüme hormonu, doğumun başlangıcıyla beraber önem taşıyan bir hormondur. Doğum esnasında, bebeğin makattan gelişle doğurtulmaya çalışılması ve iri bebeğin normal yöntemle zorlukla doğurtulmaya çalışılması, ek olarak kafatasının kayıp görmesi, başka bir deyişle 'hipofiz bezinin kayıp görmesi' manasına gelmektedir. Sakal bıyık çıkış yaşı kişiden kişiye kısmi şeklinde değişse de hormonların salgılanmaya başladığı 15 yaşlarından sonraki 4-5 yıl süresince bedende önemli yapısal farklılıklar olabilir, şunlar sesin kalınlaşması, koltuk altı ve etek bölgesi kıllarının kalınlaşması ve bunları izleyen senelerde sakal bıyık çıkması biçimde sürdürür. 15-16 yaşlarında yumurtalıklar büyümeye başlar büyümeye başladığında erkeklik özelliklerini tespit eden testosteron ve di hidro testosteron hormonlarının kanın içindeki seviyeyi de gittikçe artar. Artmaya başladıktan sonraki 1-2 yıl içerisinde en fazla yüksek değerlere ulaşır. Bu 2 hormondan sakal ve bıyık çıkmasında DHT hormonudur ve testosterondan meydana gelmektedir. Bu yaş grubundaki başlayan bu hormon tesiri seneler içerisinde etkili olabilir ve sakalın çıkması yeniden kişiye yönelik değişim gösteren bir olarak 16-21 yaşına denli başlayabilir ve başladıktan ek olarak sonra sertleşmesi 2 seneyi bulur. Jilet vurdukça sertleşeceği düşüncesi tamamıyla hata bir düşüncedir hakikat etki hidro testosteron hormonudur başka bir deyişle bu hormon yoksa ne denli jilet vurulsa da sertleşmez bu hormon yeterlidir düzeydeyse hiç jilet vurulmasa bile sertleşir. Milletçe içinde yaygın meydana gelen bu inanış tümüyle yanlıştır. Neticede jiletle tıraş yaparken ek olarak yayvan sahaya jilet vurulur ama sakal ve bıyığın hudutları genetik şeklinde bellidir.

21-22 yaşına denli sakal bıyık çıkmadıysa çoğalış çıkmayacağı onay edilip ekim yapılabilir ama bu yaşlara denli sabredilmelidir. 22 yaşına denli sakal ve bıyıklar çıkıp kalınlaşmadıysa şu sıkıntılar akla gelmektedir.

1 - Hormon (Testosteron ya da di hidro testosteron üretilmemesi ve olmaması

2 - Kıl köklerinin olmaması veya eksik olması

Bu 2 vaziyetten ilkinde başka bir deyişle testosteron ya da di hidro testosteron yokluğunda gereksinim denli hormon verildiğinde sakallar çıkar ve normal kaliteye ulaşır. İkinci vaziyette başka bir deyişle genetik şeklinde o alanlarda kıl kökü yoksa bir çözüm kıl kökü nakli başka bir deyişle ekimdir. Bu hallerin netleşmesi amaçlı tercih olarak ise 21 yaşına denli beklenmeli ve ondan ek olarak sonra ekim yapılmalıdır. Sakal bıyık serumu, sakal bıyık çıkarıcı adı alt kısmında indirilmeye verilen ürünlerin hiçbirinin en minik bir tesiri olma olasılığı bulunmaz ve yalnızca ücret kazanmak için satılan ürünlerdir.

Bunların haricinde yanık izi, yara izi, sivilce izi, operasyon izi benzeri nedenlerle meydana gelen eksiklikler yaşa bakılmaksızın tamamlanabilir.

Sakalın seyrek olması bu durumlardan ayrıdır, az sayıda sakal çıkmış olması hormonların normal meydana geldiğini ve o bölgelerde kıl kökü olmadığını gösterir. Bu benzeri vaziyetlerde başka bir deyişle belirli bölgelerde seyrek olması şeklinde 19 yaşından ek olarak sonra sıklaştırma yapılabilir.

Hormon eksiği varsa tamamlanmalıdır. Hiç sakal yoksa ekim yaşı 21 yaşları şeklinde onay edilmeli ve tercih olarak ise bu yaştan öncesinde sakal ekilmemelidir. Sakal çıkaran serum benzeri ücret tuzaklarından da uzak durulmalıdır.
" } ] }