{ "title": "Kirli Sakal", "image": "https://www.sakal.gen.tr/images/kirli-sakal.jpg", "date": "20.01.2024 19:17:04", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "Kirli Sakal, son dönemlerde her kesim tarafından beğeniyle karşılanan ve moda dünyasında her dönem ayrı bir yere sahip olan estetik bir sakal tarzıdır. Her erkeğe yakışabilecek bir sakal tarzı olmasa da her erkeğin belli dönemlerde imrendiği ve denemek istediği bir sakal olduğunu söylemenin yanlış olmayacağı bir tarzdır.

Kirli sakal genellikle esmer tene sahip erkeklere tavsiye edilmektedir. Esmer tenli erkeklerde ten renginin siyah renge yakın olması ve sakal rengi ile uyum sağlaması bu sakal tarzına bir yatkınlık doğurmaktadır. Ayrıca söz konusu model için gereken sakal çıkış şekli esmer tenli erkeklerde daha fazla görülmektedir. Ancak bu istatistiklere karşın sarışın ya da beyaz tenli olduğu halde kirli sakalın oldukça yakıştığı kişiler de fazladır.

Kirli modelin yüze yakışma kriterlerinden bir tanesi de sakalın çıkış şekli ve çıkış aralığıdır. Ergenlik döneminden itibaren yüzde oluşmaya başlayan ve bazı kişilerde uzatmaya elverişli olmayacak bir şekilde yerleşen sakallar, kirli sakal uzatımı için de aynı sonuçları doğurabilmektedir. Sakalın düz bir şekilde çıkması hem kişinin sakal uzatması durumunda kendisini rahatsız hissetmemesini hem de uzatılan sakalın estetik duruş düzeyinde alçalma olmamasını sağlayacaktır. Aksi şekilde bir çıkış eğilimi gösteren sakallarda birbirine karşı gelen kıllar birbirini iterek sakalın aşağı doğru düz bir şekilde inmesini engeller ve bu bölgelerde kıvrılmalar olur. Söz konusu kılların bu aksamaya neden olması sakal şeklini etkilediği gibi sürekli bir kaşıntıya neden olarak kişiyi de rahatsız eder. Bu yüzden sakal imajı konusunda en önemli unsurlardan bir tanesi sakalların düz çıkıyor olmasıdır.

Sakalın kirli sakal modeline uygun olması ve estetik bir görüntü uyandırması için yanak bölgesinde boşluklar olmaması gerekir. Yanak bölgesindeki kılların dağılış şekli ve sıklık düzeyi, sakal modelini ilk bakışta yansıtan unsurlardır. Toplumda sakal imajıyla ilgili pek ayrıntıya takılacak kişiler olmaz. İmaj hakkında varılan güzel ya da çirkin kararı genellikle şöyle bir bakmayla göze takılan unsurlardan sonra verilir. Bu \"şöyle bir bakma\" aşamasında ise sakalın çizilmiş olup olmaması, eğer çizilmemiş ise doğallık düzeyinin yanak ve boyun kısmına uygun dağılıp dağılmadığı gibi ayrıntılara bakılır. Bu yüzden sakalın yanaklarda çıkan kısmı, dikkatin neredeyse tamamını çeken bölgedir.

Kirli sakal, diğer sakal modellerinden kesin bir şekilde ayrılan bir modeldir. Bunun nedeni örneğin top sakalın yalnızca belirli bir yüz yapısına sahip (Genellikle yuvarlak yapıdaki) kişilere uyum sağlamasına karşılık kirli sakal modelinin neredeyse bütün simalara gidebilecek bir sakal modeli olmasıdır. İnce, yuvarlak, çene kemiği gelişmiş, elmacık kemiği gelişmiş, iri ya da küçük olsun her türlü yüz simasına denenebilecek bir modeldir.

Kirli sakal, uygulaması oldukça kolay olan ve ustalık gerektirmeyen bir tarz seçeneğidir. Kuaför ortamında belli bir tarak numarası olan makineyle yaptırılabileceği gibi evdeki basit bir tıraş makinesinin tarakları ile göz kararı bir şekilde de yapılabilir. Herhangi bir çizme ya da şekil verme işlemi gerekmediği için jilete gerek kalmaksızın yalnızca makine ile halledilebilir.

Standart bir uzama grafiğine sahip olan sakalların kirli sakal derecesine gelmesi için 4-5 günlük bir süre yeterlidir. Bu süre sonunda sakal üzerinde istenilen görüntü özelliklerine göre değişiklikler yapılabilir, kısaltılabilir - uzatılabilir.

Uzun bir modelden kirli sakala çevrilmek isteyen sakallarda ise gerek makasla belirli bir kısaltma hamlesinin ardından; gerekse güçlü bir tıraş makinesi ile doğrudan başlanarak istenilen kısalık seviyesine getirilebilir.
" } ] }